Сдружението на общините поиска още 100 млн. лева за държавните дейности 02.11 | 10:06

Все по-трудно общините покриват разходите по европейското съфинансиране

От Деляна Петкова

Бюджетът за 2012 година е недостатъчен в частта му за общините. Това коментира кметът на Монтана и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Златко Живков, цитиран от БТА.

За пълното покриване на делегираните от държавата дейности в общините са необходими още поне 100 млн. лева, коментира той. Тези средства ще бъдат разпределени по следния начин: 42 млн. лева като целева субсидия за капиталови разходи, тъй като става все по-трудно със собствени средства да покриват разходите по проекти с европейско финансиране.

Общините настояват да получат още 10 милиона лева за подкрепа на общинските болници, които са в тежко финансово състояние, 20 милиона лева за еднократно изплащане на обезщетения на старите кметове и кметски наместници по повод на края на мандата им, както и 7 милиона лева за покриване на такси в детските градини и на увеличените разходи по публикуваните тази година две наредби за здравословно хранене на децата в детските градини.

С допълнителни 7,5 милиона лева ще бъдат покрити плащанията по ремонта на общинската пътна мрежа, а с 14 милиона лева - почистването на шосетата в общините през зимата.

Водещи

Най-четени