Седем нови сеизмични станции ще измерват трусовете у нас 01.06 | 16:23

България e зона с висока сеизмична активност, твърди специалист

От Кремена Бедерева

До края на лятото в различни региони на страната ще бъдат поставени седем нови сеизмични станции, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Новата апаратура ще бъде осигурена чрез българо-румънски проект, финансиран с 1,5 милиона евро по трансгранична програма на ЕС, предаде econ.bg. 

Станциите ще бъдат разположени в Каварна и Шабла, където е едно от опасните земетръсни огнища в страната. Така българските учени ще получават информация при земетресение във Вранча, 20 секунди преди вълната да достигне до наша територия. Това време е достатъчно при нужда да се изключват някои от потенциално опасните системи в различни обекти, информира bTV.

Предстои реализирането на нов проект между Молдова, Румъния, България и Турция, с който ще бъде изградена електронна система за сеизмична безопасност по западния бряг на Черно море. В случай на земетресение в някоя от страните информацията ще бъде подавана автоматично до структурите за гражданска защита.

Агенция "Фокус" предаде, че във Варна бе представен проект, свързан със сеизмичната безопасност по Черноморския регион. 

Според Петя Трифонова, координатор на проекта, целта е да се изучи сеизмичната обстановка в региона, както и да бъде създадена мрежа за сеизмична безопасност, свързваща партниращите страни по проекта, които са България, Молдова, Румъния и Турция. 

По думите й цялата територия на България се характеризира с висока сеизмична активност, като в това число се причислява и регионът около Черно море. 

Водещи

Най-четени