Седмицата: Станаха ясни българските евродепутати, оставки подадоха Нинова и Цветанов 02.06 | 18:00

Обзор на изминалите седем дни

От iNews

Днес свеждаме глава в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Ясни са 17-те пратеници на България в новия Европейски парламент, оставки след изборите на лидера на БСП Корнелия Нинова и на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатите от парламентарната група "БСП за България" се върнаха в Народното събрание, поредно преодоляно от народните представители президентско вето.

ГЕРБ спечели европейските избори и праща шестима евродепутати в новия Европейски парламент, БСП - петима, ДПС- трима, ВМРО-Българско национално движение - двама, а "Демократична България" - един. Заради преференциите се стигна до размествания в листите на БСП, където петият Сергей Станишев стана втори, и на ВМРО, където Андрей Слабаков от четвърта се премести на втора позиция. Първите двама в листата на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски се отказаха от местата си в Европарламента.

На тържествена церемония евродепутатите получиха от председателя на Централната избирателна комисия Стефка Стоева удостоверения за избора, а тя им пожела успех.

Машинното гласуване беше едно от големите предизвикателства на този вот.

Президентът Румен Радев нарече "шамар" за всички политически партии ниската избирателна активност.

Премирът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в първи коментар за изборните резултати в Габрово още в понеделник, че е доволен от победата.

Корупционните скандали остават като обеца на ухото, посочи Борисов.

Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ. Той взел решението си след разговор с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Още една оставка - тази на Корнелия Нинова като лидер на БСП. На пленум на партията тя поиска бърз конгрес, на който да стартира процедура за пряк избор на председател. Нинова пое отговорност за изборната загуба.

Депутатите от "БСП за България" се върнаха в парламента.

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за държавната собственост. Единодушно със 143 гласа депутатите преодоляха 15-ото вето на държавния глава.

Парното и топлата вода трябва да поскъпнат от 1 юли. Основната причина е рязкото повишаване на цените на вредните емисии на европейските борси. Така председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обясни защо се предлага увеличение на цените на тока с 3 и половина процента и на парното и топлата вода с до 17 на сто.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в представянето на нова система за предоставяне на информация за качеството на атмосферния въздух в реално време, разработена от Изпълнителната агенция по околна среда.

Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" излязоха на протест пред Министерския съвет и на шествие до парламента под наслов "Да спасим децата от системата!". Акцията беше организирана във Фейсбук заедно с още седем организации. Исканията са да не се отнемат деца от семействата им, и да бъдат уеднаквени месечните помощи за деца, отглеждани от роднини и от приемни семейства.

Водещи

Най-четени