Сезират прокуратурата за действия на кмета на Кърджали Хасан Азис 09.04 | 11:28

Кметът е виновен за разпродаването на общинското предприятие "Пазар на производителите", смятат от ГЕРБ

От Деляна Петкова

Общински съветници от ГЕРБ в Кърджали ще сезират прокуратурата за престъпни действия и бездействие на кмета Хасан Азис и ръководството на търговското дружество "Пазар на производителите”. Това става ясно от съобщения на партията.

Според готвения иск действията на кмета водят предприятието към умишлен фалит, разкрива още председателят на групата Илия Илиев.

От съобщението става ясно, че на 5 април Aliantz, банката, която е отпуснала кредит за предприятието, е уведомила общината, управата на ”Пазара” и представителите на всички политически сили в Общинския съвет, че ще заведе дело за принудително събиране на вземанията си -  както от учредените ипотеки, така и по предявената общинска гаранция в размер на 740 хил. лв.

Банката е заявила още, че оттегля предложението си за извънсъдебно споразумение и ще търси правата си по съдебен ред.

Според общинските съветници позицията на Aliantz е окончателна и означава разпродажба на активите на парче, а като причина за крайната мярка се посочва "явното бездействие от страна на фирмата и екипа на кмета, които не са показали каквато и да било готовност за намиране на изход от ситуацията".

Кредитът за изграждането на тържището е за повече от 5 милиона лева. Обслужването му е прекратено още в края на декември миналата година и оттогава задължението е набъбнало с още 200 хил. лева, показват сметките на ГЕРБ. Кредитът е обявен за предсрочно изискуем.

Въпреки предложените от кредитора алтернативни условия за решаване на проблема, общината не е реагирала по никакъв начин. Не е предприела действия за изплащане на дълга, нито е представила погасителен план.

Това може да се тълкува еднозначно - че дружеството умишлено се тласка към фалит, категоричен е председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет на Кърджали - Илия Илиев и допълва, че случилото се потвърждава и най-мрачните прогнози на ГЕРБ за бъдещето на "Пазара”.

"Той не само не оправда очакванията за мегатържище с международна значимост, а е на път да бъде разпродаден на парче, а кметът да се сдобие със славата на ликвидатор и безотговорен управленец. Въпросът е дали фалитът на "Пазара” е резултат на некомпетентност и незаинтересованост или е плод на съзнателна злоупотреба с парите на данъкоплатците и кой ще понесе отговорността за това?", се казва още в прессъобщението на ГЕРБ.

Водещи

Най-четени