Сексуални брутализми, алкохол и насилие в детска книжка шокираха родители на петокласници 18.04 | 11:00

Четивото с еротични елементи не е включено в учебната програма. То е част от инициативата за насърчаване на четенето „Разказвачът на приказки“, която влиза и в училищата, където самите автори на книги четат откъси

От iNews.bg

Вулгарни откъси от детска книжка възмутиха родители на петокласници от Хасково. Книгата на писателя Николай Теллалов "Да пробудиш драконче" е определяна от критиците като "етнофентъзи" и е в челните места в родната класация за детско произведение на десетилетието.

Четивото с еротични елементи не е включено в учебната програма. То е част от инициативата за насърчаване на четенето "Разказвачът на приказки", която влиза и в училищата, където самите автори на книги четат откъси от книгите си, а след това, ако децата поискат, могат да си ги закупят.

"На някои страници има нецензурни и груби изрази. Потресена съм. Рекламира се алкохол, насърчават се децата да пият”, разказа Живка Ванчева, майка на петокласничка пред Нова телевизия.

Кой е цитираният скандален откъс:

- Даже се посдърпахме тогава. Та, значи, върнахме се после тука скарани и хоп, направихме бебето, тъй ли?
- Да, струва ми се....
- Изобщо не се ******* онази вечер. Единствената, когато си преспивала тук, и не сме правили нищо.
- Грешиш. По едно време ти се събуди и ми го *****.
- Абсурд – хладно отрече Радослав, а ушите му пламенееха.

"Това е един чудесен проект за насърчаване на детското четене. Не съм чела тази книга, но случайно попаднах на страница, в което има много вулгарни и нецензурни изрази, които не са нормални за 4. и 5. клас. Нашето ръководство в училището е взело мерки още преди празниците и са уведомени институциите", каза пред bTV Живка
Банчева, родител.

Банчева подчерта, че книжката е част от инициативата и е подкрепена от Министерството на образованието и Държавна агенция за българите в чужбина.

10 години не е имало нито един проблем. Във всяко училище гостуват различни автори. Има екип в инициативата за това дали книгите отговарят на изискванията. Ние заставаме зад всеки един автор. За мен има и разнопосочно мнение – колкото родители не харесват книгата, толкова и я харесват", коментира д-р Константин Иванов, който е инициатор на "Разказвачът на приказки".

"Тази инициатива беше продължение на "Седмицата на детската книга". Ние прочетохме всички анотации, които ни представиха и обсъдихме с директорите на училищата, обясни началникът на Регионалния инспекторат на образованието в Хасково Велеселина Павлиткова.

Според нея книгата е подходяща за ученици от по-горните класове, тъй като е "топ фентъзи" сред детските романи.

Водещи

Най-четени