Селски шерифи ще бранят малките населени места 05.03 | 17:14

Това е една от идеите на МВР като форма на временна заетост

От Мая Александрова

Селски шерифи като форма на временна заетост е една от идеите на МВР за ограничаване на битовата престъпност.

Пред депутатите от ресорната комисия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обясни, че има възможност по програмите за временна заетост да бъдат назначавани в райони, в които няма полицейско присъствие, тъй като не може във всяко село да бъде осигурен постоянен полицай, предаде bTV.

По програмите има възможност да бъдат назначени три до четири хиляди души. Мярката няма да е скъпа.

По Закона за местната власт шерифите ще имат достатъчно правомощия, заяви Йовчев.

Той отчете, че на местата, в които е имало акции на жандармерията, битовата престъпност е спаднала със 71 на сто. Заради това акциите щели да станат постоянни.

Относно влизането на МВР в Общинска банка, Йовчев заяви, че всичко, което е извършено, е по постановление от прокуратурата.

"Има досъдебно производство и единствено наблюдаващият прокурор може да разреши и да прецени дали може да се предостави информация”, посочи вътрешният министър.

На въпрос дали Йосиф Йосифов – Йоско е обявен за общодържавно издирване, министърът каза: "Води се досъдебно производство. Нямам информация да е напуснал територията на страната. Гарантирам, че дори по някакъв начин някое от лицата, които имат забрана да напускат страната, да е направило такъв опит или да е напуснало страната, ще направим всичко възможно и вярвам, че с помощта на нашите партньори ще имаме успешен завършек”, посочи Йовчев.

Водещи

Най-четени