Семействата ще се променят драстично в следващите години 15.01 | 16:00

Изследователите са анализирали исторически и прогнозни данни от редакцията от 2022 г. на доклада на ООН "Перспективи за световното население".

От iNews.bg

Броят на роднините, които всеки човек има, се очаква да намалее с над 35 на сто в близко бъдеще, прогнозират изследователи, цитирани от електронното издание "Медикъл експрес и БТА.

В същото време ще се промени и структурата на семействата. Броят на братовчедите, племенниците и внуците ще се свие драстично. През 1950 г. 65-годишната жена е имала средно 41 живи роднини. До 2095 г. жена на същата възраст се очаква да има едва 25-има живи роднини.

Автори на изследването, публикувано в изданието "Протоколи на Националната академия на науките" на Академията на науките на САЩ, са Диего Албурес-Гутериш, ръководител на изследователска група в Института "Макс Планк" за демографски изследвания в Рощок, Иван Уилямс от университета на Буенос Айрес и Хал Касуел от университета на Амстердам.

Запитахме се как демографските промени ще засегнат роднинските кръгове в бъдеще, обясни Албурес-Гутериш. Каква е била структурата, размерът и възрастовото разпределение в семействата в миналото и как ще се развият те в бъдеще, поясни той.

Изследователите са анализирали исторически и прогнозни данни от редакцията от 2022 г. на доклада на ООН "Перспективи за световното население".

"Използваме математически модели, за да представим връзката между отделния човек, неговите предци и неговите наследници в определен период от време. Моделът дава средна възраст и полово разпределение за различни видове роднински връзки за всяка календарна година", каза Албурес-Гутериш.

Учените са регистрирали различия в големината на семействата по света, определяна от броя живи прародители, баби и дядовци, родители, деца, внуци, правнуци, лели и чичовци, племенници и братовчеди.

"Очакваме размерите на семействата да намаляват във всички региони на света. Най-големият очакван спад е в Южна Америка и Карибския басейн", каза Албурес-Гутериш. В Северна Америка и Европа, където семействата вече са сравнително малки, промените ще са по-слабо изразени. 

Водещи