Семов: Изборите може да се касират, но това няма се случи 17.05 | 13:52

Денят за размисъл е отживелица, смята юристът

От Филипа Тодева

Изборите за цялото Народно събрание може да се касират, но това няма да се случи. Това заяви пред bTV юристът Атанас Семов. Според него главният прокурор и останалите институции, които могат да се сезират Конституционният съд не са длъжни да го правят механично, а имат право на преценка.

"Няма смисъл те да бъдат в ролята на елементарен преносител на нечий чужд сигнал, който би могъл да бъде пълен с глупости и лишен от основание. Те са длъжни да внесат в Конституционния съд само тези сигнали до тях, в които има доказателства за реално нарушение", каза той.

Семов бе категоричен, че дори и да бъде сезиран, Конституционният съд няма да направи смелата крачка да касира изцяло изборите. Той очаква 48 депутати да касират съда. "Не вярвам депутатите от ГЕРБ да пропуснат такава възможност", каза той.

Юристът е на мнение, че е налице сериозно нарушение на изборния закон по отношение на деня за размисъл и на изборния ден.

"Първо, смятам, че денят за размисъл е отживелица. Второ, смятам, че и досега в деня за избори всички политически изявления от политическите лидери, които бяха чакани от камери и микрофони пред изборната секция на влизане и на излизане, са политически изявления в ден, в който не се прави кампания. Това, че такива имаше и в събота, не променя радикално нещата", коментира още той.

Водещи

Най-четени