Сергей Игнатов е аут от кабинета 28.01 | 16:24

Злоупотребите във Фонд „Научни изследвания“ костват поста на просветния министър

От Филипа Тодева

Във връзка с извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка във Фонд "Научни изследвания" и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда, премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Игнатов депозира молбата си за напускане на поста и тя беше приета от министър-председателя. Това обявиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание да гласуват персонална промяна в състава на българското правителство като освободят от поста Игнатов.

_________________________________________

Сергей Игнатов започна политическата си кариера през 2009 година, когато бе назначен за заместник-министър с ресор висше образование, а министерството тогава бе оглавявано за кратко от Йорданка Фандъкова.

След като Фандъкова бе избрана за кмет на София, Игнатов пое поста на министър.

Игнатов е известен с либералните си възгледи по отношение на образованието, доближаващи се до тези на сър Кен Робинсън.

Той бе един от двигателите за ликвидирането на Висшата атестационна комисия, след което всички ВУЗ-ове у нас започнаха сами да си произвеждат професори и доценти.

Не е тайна, че подкрепяше постоянното ограничаване в бюджета на Българската академия на науките, с мотива, че пари няма и трябва малкото налични средства да се дадат на подбрани институти. Негово е твърдението, че науката се прави в университетите, а не само в академията.

По негово време започна задължителният обхват на 5- и 4-годишните деца, приеха се нови закони в училищното и висшето образование. България написа научната си стратегия, с която за жалост не се съобразява що се отнася до финансирането на приоритетите. 

През мандата му се създаде първата рейтингова система на университетите.

В последно време обаче, той скандализира научната общност с неглижирането на протестите. Вследствие БАН разпространи отворено писмо с нарушенията в научния фонд.

Към момента не е ясно кой ще седне на стола в министерския кабинет на МОМН.

Водещи

Най-четени