Сигнал за насилие над дете на всеки 5 минути 08.02 | 14:11

Близо 109 хил. обаждания е получил горещият телефон през 2016 г.

От iNews.bg

Сигнал за насилие над деца у нас се подава приблизително на всеки 5 минути. Това става ясно от данните на Министерски съвет за горещия телефон 116 111, който работи от няколко години. За миналата на него са получени общо 108 852 обаждания. Това е и най-високият им брой от отварянето на телефонната линия през 2009 г. В същото време през последната година с близо 40% са се увеличили подадените сигнали за деца в риск, което показва, че линията е все по-разпознавана като място, на което да се потърси помощ или да се подаде информация за дете в трудна ситуация.

По официална информация, в България с най-голям относителен дял е насилието над деца, извършвано в семействата – 65% от всички регистрирани случаи. Следва насилието, проявено на улицата и в училище. През 2015 г. отделите "Закрила на детето” са работили по 1839 случая, като 752 са новооткритите.

В тази връзка днес правителството прие Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017-2020). Програмата представлява национална рамка за координация между държавните органи, представителите на гражданското общество и неправителствения сектор във връзка с необходимите мерки за превенция на насилието във всичките му форми.

Документът съдържа 8 приоритетни области. Акцент е поставен върху повишаването на ефективността на мерките за закрила и за създаване на ефективна система за превенция на домашното и сексуалното насилие над децата. Набляга се върху необходимостта от разработване на нови и популяризиране на съществуващите към момента механизми, включително националните телефонни линии, чрез които децата да могат да сигнализират навреме за съществуващи проблеми, за да не се стига до акт на насилие.

В стратегическия документ са заложени също дейности за мониторинг и подобряване на взаимодействието между институциите и организациите в работата по случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие.

На заседанието бе приета и Националната програма за 2017 г. за закрила на детето. Подобряването на политиките за подкрепа на децата и семействата е един от акцентите в нея. Документът се фокусира също върху осигуряването на равен достъп до образование и здравеопазване и създаване на условия за развитие на подрастващите в сигурна и безопасна среда. С приемането на програмата се търсят решения и на предизвикателствата, свързани с непридружените деца-бежанци, търсещи или получили международна закрила в страната.

Сред най-важните задачи в документа е продължаването на процеса на деинституционализация на грижата за деца, затварянето на домове и разширяването на системата от приемни родители, както и изпълнението на Актуализирания план за действие за изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България". Заложени са и конкретни дейности за мониторинг и подобряване на работата на системата за закрила на детето.

Водещи

Най-четени