Сигнализирайте на 112, ако видите куче на охраняем плаж, глобите са до 5 бона 18.08 | 19:01

Хората могат да алармират и за собственици, които редовно си пускат домашния любимец без повод, но трябва да посочат конретното лице

От iNews.bg

Петя Димова е началник на Отдел "Контрол и административно-наказателна дейност по опазване на околната среда" към Община Бургас. Колегите от флагман.бг разговаряха с нея по повод честите нарушения от страна на стопаните на кучета. 

- Г-жо Димова, като началник на Отдел "Контрол и административно-наказателна дейност по опазване на околната среда" в Община Бургас, на чието подчинение са зооинспекторите, бихте ли обяснили какви са правомощията им, защото нерядко ги бъркаме със зоополицаите.

- Зооинспекторите към общинската Дирекция имат много функции, работят по Наредбата за опазване на обществения ред, по Закона за защита на животните, по Закона за ветеринарномедицинската дейност - както по подадени сигнали, жалби, така и извършват периодични проверки за нарушители – например за домашни любимци, които са изведени без повод, без поставен намордник, за стопани, които не почистват след кучетата си, за необоснована агресия, за разхождане на кучета по охраняема плажна ивица през летния сезон и много др.

- Зооинспекторът има ли допирни точки със зоополицая и ако да, какви са те?

-  Зоополицията е структура към МВР и отговаря за престъпления спрямо животните. Докато зооинспекторът отговаря за административни нарушения. Давам пример – ако дадено животно е убито, осакатено – тогава говорим за престъпление. А ако е обратното – куче е нахапало човек или друго животно, тогава е в правомощията на зооинспектора.

- Говорим с Вас най-вече във връзка с чл. 33 от Наредбата за опазване на обществения ред, която забранява кучета на охраняемите плажове. Напоследък се забелязва масово присъствие на малки и големи четириноги по брега, изтърсват мокрите си козини по хавлиите на курортистите, стопаните оставят изпражненията им непочистени, да не говорим за урината. Как може да се въведе ред в крайна сметка, има хора, които не понасят животните с характерните им навици. От охраната на плажовете кого трябва да повикат при нарушител с куче?

- Призовавам самите граждани, когато констатират подобно нарушение, веднага да сигнализират през тел. 112, откъдето ни предават по комптенетност на Община Бургас. Независимо по кое време на денонощието е, винаги има екип, който може да реагира на сигнала.

- Къде са конкретизирани нивата на паричните санкции, от което българинът всъщност би се стреснал? Обяснете ни процедурно с колко и как трябва да бъдат наказвани нарушителите?

- Санкциите за физически лица, в случая когато си собственик на куче и не изпълняваш разпоредбите на чл. 33 от Наредбата, са от 0 до 5000 лева. В тази граница, която е доста голяма, когато се налага административна глоба, се взимат много компоненти предвид, както е записано в закона. Обикновено за първо нарушение се налага минимална глоба. Имайте предвид, че част от нарушенията се покриват в закона и глобите трябва да съответстват на тези в закона. Тоест - ако в закона пише, че глобата е 100 лева, ние трябва да наложим точно такава санкция. Максималната глоба е за по-сериозни нарушения, например за отсечено дърво. Разпоредбата важи за абсолютно всички нарушения в тази Наредба, която има доста широк обхват. За разходка на куче в указаните в общинската наредба забранени зони обикновено глобите са от 50 до 200 лева.

- Как е регулирано допускането на домашни любимци в обществени заведения за хранене? Редовно виждаме клиенти с куче в ръце, което се храни като равностоен член, буквално на масата, някои ги качват даже върху масата. Какви са отговорностите в тази връзка - ваши ли са, на РЗИ или на БАБХ?

- От комптенцията на РЗИ и БАБХ е присъствието на животни в заведения за обществено хранене. Ако е извън заведението и е на територия общинска собственост, задълежнието е на Община Бургас да налага контрол.

- Къде безпрепятствено може да разхождаме кучетата си?

- Стопаните навсякъде могат да разхождат домашните си любимци, но те трябва да са на повод, а едрите и средните породи да са с намордник. Ако обаче собствениците желаят да ги пуснат свободно, за целта има определени площадки за кучета, които Община Бургас е изградила. Те се намират на територията на почти всички жилищни комплекси.

- Има нахапани малки деца, в това число преди няколко дни ни сигнализираха от хотел в жк Лазур за пострадало дете от питбул. Как ще се намали опасността от породи, които са агресивни и ги разхождат без намордници и без поводи? По сигнал ли трябва да ги санкционирате? 

- Може по сигнал. Но например когато инспекторите отидат на място и не могат сами да установят нарушението, тогава се изискват писмени сведения от самия очевидец или пострадал. Хората могат да ни алармират и за собственици, които редовно си пускат домашния любимец без повод, но трябва да посочат конретното лице. Иначе ние няма как да установим нарушителя. 

- Зооинспекторите само по сигнали ли работят или извършват и регулярни проверки?

- Разбира се, че извършваме ежедневни проверки. И то по всяко време. Именно заради това призовавам жителите на община Бургас да подадат сигнали. Може да го направят както на дежурния ни телефон 841560, така и на спешния 112, а не да пуснат писмени жалби, тъй като така се губи време и ние не можем да бъдем ефективни. Когато е по телефон, реагираме веднага и вероятността да бъде санкциониран нарушителят е много по-голяма.

Водещи

Най-четени