Сидеров: САЩ провокират студентските протести у нас 12.11 | 13:54

Лидерът на "Атака" попита какво е правил Пардю в Алма матер

От Елица Елефтерова

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров обвини САЩ за продължаващите антиправителствени протести в България. Според лидера на "Атака" те са финансирани от американското посолство, като една от целите е да не се строи газопроводът "Южен поток", съобщава БНР.

"Посещението на Пардю (Джеймс Пардю е бивш посланик на САЩ в България – бел.ред) в университета показа ясно кой стои зад финансирането, инспирирането и поощряването на незаконни действия, защото окупацията на СУ е незаконно действие", заяви Сидеров.

Заради това, че полицията не е била по-твърда в реакцията си срещу протестиращите студенти, Сидеров поиска оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев.

"Аз обвинявам вътрешното министерство и прокуратурата, че чрез бездействието си дават път на вандализма, на анархията и на хаоса. Неведнъж сме казвали, че този човек е несъстоятелен във функцията си на вътрешен министър", беше категоричен Сидеров.

По думите му окупацията на университета е незаконно действие. "Много са ми симпатични определени млади хора, но те нямат право на незаконни действия, да чупят в центъра на София, да вандалстват и това да се поощрява от властта", посочи той.

Според лидера на националистите има щаб, "който инспирира подобни протести, с които се сваля неудобният на власт". Сидеров насочи вниманието към един от плакатите на протестиращите пред парламента, на който е изобразен огромен юмрук.

"Можете да видите абсолютната прилика с протести в други страни – един и същ художник го е рисувал. Същият плакат бе издиган в Молдова, Грузия, Египет, Русия през предишните години, където по същия начин американските посолства и Соросовите организации организираха определени групи, защото например не им харесва, че някой там укрепва властта и не играе по свирката на Вашингтон", аргументира се Сидеров.

Според него протестите са, защото на САЩ не им е изгодно тук да се строи газопроводът "Южен поток", който е изгоден за България и за част от европейските държави, но противоречи на американската геополитическа доктрина.

Той добави, че тези сценарии с протестите се повтарят като клише в различните държави и упрекна сценаристите, че не са особено оригинални, защото не измислят нищо ново. "САЩ си водят имперската политика, те не искат руските енергийни проекти да се движат по никакъв начин, независимо дали са изгодни за България, или не".

"Ако сегашното правителство подаде оставка, следва служебен кабинет, назначен от Росен Плевнелиев. За мен това е по-голямото зло", обобщи Сидеров.

На въпрос защо "Атака" не иска вот на недоверие, Сидеров отговори: "Защото нямаме първо толкова хора, с които да съберем подписка и второ, ако сегашното правителство подаде оставка следва служебен кабинет, назначен от Росен Плевнелиев. За мен това е по-голямото зло."

Водещи

Най-четени