Сидеров не се яви в съда 21.07 | 11:40

Националистът отправи призив за следващо заседание след парламентарните избори

От Теодора Кокаланова

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не се яви в съда, където днес трябваше да започне делото срещу него по обвинение в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай.

Причината e, че не бил получил препис от обвинителния акт в установения от закона 7-дневен срок. Адвокатът на Сидеров Явор Нотев поиска следващото заседание да бъде след 5 октомври заради предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Прокуратурата обвини Сидеров в хулиганство и лека телесна повреда, нанесена на полицай. Преди това главният прокурор поиска имунитета на националиста Сидеров и съпартийците му, част от които бяха заедно с него на самолета София–Варна, а после и по време на скандала на летището, показно, но без каквато и да е правна стойност, хвърлиха заявления за отказ от депутатска защита на председателя на Народното събрание.

Държавното обвинение написа обвинителния акт за инцидента, който започна със словесен сблъсък с френски дипломат във въздуха и ескалира на земята до сблъсък с един от пътниците и с полицай, предаде БНР. Делото е в съда от началото на април, но започва едва сега заради имунитета, който Волен Сидеров получи от участието си в листата на "Атака" на евровота.

В многобройните си коментари по повод инцидента националистът говори за политическа поръчка и провокация и даваше пример с друго разследване срещу него от 2006 година, завършило с оправдателна присъда. Делото тогава ще се запомни с масовото присъствие на съпартийци на Сидеров пред и вътре в Съдебната палата.

Водещи

Най-четени