Силистра и Кълъраш поемат инициативата за „Дунав мост" 3 28.07 | 18:35

Кметовете на двата града ще търсят подкрепата и на европейски институции

От Ивайло Ангелов

На 26 юли делегация от Община Силистра, водена от кмета д-р Юлиян Найденов, заедно с почетния консул на България в Букурещ Росен Русев, се срещна с кмета на град Кълъраш Даниел Драгулин. Предмет на разговора бе анализ на работните срещи, инициирани по темата от кметовете на общините от двете страни на река Дунав. Стана ясно, че Найденов е получил подкрепа за изграждане на "Дунав мост" 3 от кметовете на населени места по транспортния коридор от Силистра до Лесово през Шумен. Становището им е оформено в подписка, която ще бъде изпратена до Министерски съвет. Подобна имаше и преди десетина години и между тогавашните областни управители на Силистра, Шумен, Ямбол и др. по същото направление.

Кметът Драгулин също търси съдействието на различни административни нива през последните години по осъществяването на проекта. Своето положително становище изрази по време на срещата Норберт Тешнер - генерален директор на световно известната фирма "Сен Гобен", която има свой завод в Кълъраш и използва суровини от България. Фирмата е сред световните лидери в производството на стъкло и е един от иноваторите в създаването на стъкла със специални покрития.

На 19 ноември 2013 г. в присъствието на президента (2011-2016 г.) Росен Плевнелиев, еврокомисаря Карла Пейс и други отговорни лица д-р Найденов и колегата му Драгулин подписаха в Силистра Споразумение за сътрудничество по изграждане на "Дунав мост" 3 при Силистра-Кълъраш.

На срещата в румънския град двамата кметове се договориха да се изготви нов общ документ, в който да се представят факти за повишения трафик между двата града, очакванията на общностите и на бизнеса за изграждане на новото мостово съоръжение. Документът ще бъде изпратен по официален ред до българското и румънското правителства, както и до ресорните европейски органи. Ще се търси становище и на международни организации, на корпорации, както и на правителствата на двете страни съседки България и Румъния.

Водещи

Най-четени