Симеон Втори почете баща си цар Борис Трети в годишнината от смъртта му 28.08 | 17:30

Борис III умира на 28 август 1943 г. едва на 49 години

От iNews

Днес в двореца "Врана” в София в присъствието на Симеон ІІ и съпругата му Маргарита бе почетена паметта на цар Борис ІІІ, който през 1943 г. бе изпратен в отвъдното от целия български народ с дълбока скръб и сълзи в очите, съобщи личната фотографка на царя Параскева Георгиева. Борис III умира на 28 август 1943 г. едва на 49 години.

Днес на 81-та годишнина от смъртта му, на плочата, където тленните му останки са били пренесени след края на Втората световна война, а после взривени, множество верни на идеите за единение на българите граждани се помолиха за вечен покой и мир на душата на царя, който остана верен на Отечеството до края на дните си, споделя Георгиева и добавя: "Бог да прости Цар Борис ІІІ и благослови тези, които не забравят делата му за род, Родина и народ."

Панихида в памет на цар Борис III беше отслужена днес и в Рилския манастир, където е погребан монархът. Службата отслужиха игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий, епископ Йеротей и монашеското братство на манастира.

На 28 август, в деня на смъртта на цар Борис III, братството на Рилската света обител начело със своя игумен всяка година отслужват панихида в съборния манастирски храм "Рождество Богородично"

Цар Борис III е погребан в Рилския манастир, но през 1944 г. тялото му е ексхумирано по нареждане на държавната власт. Днес е запазена само стъкленицата със сърцето му, което е погребано във възстановения му гроб в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир.

Стотици гости имаше и днес в Рилската света обител, въпреки, че е делничен ден. На 28 август по стар стил църквата отбелязва Голяма Богородица или Успение Богородично, казаха от храма при манастира.

 

 

Водещи

Най-четени