Симеон Дянков ни завещал "златни чиновници" 07.10 | 09:28

С 1 млн. лв. на месец са се повишили заплатите им след новата му система

От Кремена Бедерева

С 1 милион лева на месец са се повишили заплатите на чиновниците в министерствата, след въвеждането на новата система за заплащане на служителите в държавната администрация, въведена от бившия финансов министър Симеон Дянков. 

"За периода 1 юли 2012 г. – 1 септември 2012 г. заплатата на щатните служители във всички министерства, освен МВР, е нараснала с 13,16%, а средното ѝ равнище е достигнало 1181 лв.$, разкрива пред в. "Репортер" депутатът от БСП Петър Мутафчиев. 

За два месеца възнагражденията на общо 7237 служители във ведомствата са били увеличени с над 1 млн. лв., като най-висок е процентът в Министерството на здравеопазването, където отчетеният ръст е 50,18%. Средната заплата във ведомството в края на този период е 1389 лв. 

Със средно 200 лв. за два месеца е нараснала и заплатата в Министерството на правосъдието. Във финансовото министерство, ръководено от самия Дянков, заплатите са набъбнали с 20%, а в социалното ведомство – със 17,24%. 

Най-висок е процентът на увеличението в главна дирекция "Въздухоплаване", където заплатите нараснали със 153%. С над 100% е и увеличението в Комисията за защита на конкуренцията, а в комисията за конфликт на интереси на Филип Златанов ръстът е 32,54%. 

За цитирания период заплатата на младши експерт в министерство е била 912 лв., старши експерт е получавал 1096 лв., а главен експерт – 1161 лв.

"В продължение на четири години заплатите в държавния сектор, включително на учители, бяха замразени, а заплатите в министерствата и агенциите са били увеличени значително. Това не е нормално", смята Мутафчиев.

Той уточни, че на правителството трябва да му е ясно, че само при растеж на заплатите в държавния сектор може да има увеличение на тези на чиновниците, при това със същия процент.

Водещи

Най-четени