Симеон Славчев: Прокуратурата да влезе и в Софийска вода 20.01 | 12:00

Председателя на ПП МИР иска временното отстраняване на Фандъкова и ръководството на ВиК концесионера в София, докато тече досъдебното

От iNews.bg

"Сериозна корупционна схема при провеждането на обществена поръчка от страна на Софийска вода за доставката на коагулант за пречистването на питейните води на София, поставя здравето на столичани в риск” . За това сигнализира лидерът на ПП МИР Симеон Славчев в предаването "Нашият ден” по БНР програма Христо Ботев.

Славчев предостави данни за обявена в края на 2018-та година Софийска вода обществена поръчка за доставка на коагулант (това е специален химикал) за пречистване на питейната вода на София, по времето на която са извършени доста сериозни закононарушения, в това число подменяне и подправяне на документи и написване на такива с невярно съдържание.

"В тази връзка на 6-ти август, в качеството ми на общински съветник, заедно с експерти от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН дадохме специална пресконференция по време на която изнесохме всички факти и доказателства, че с фалшифицирани и подправени документи Софийска вода избира водата на София да се пречиства с един гръцки продукт наречен Lubrоflоg 19, кoйтo ocвeн, чe ce oкaзвa пo-cкъп и нeтрaeн е и c нeизяcнeн cъcтaв, кoeтo всъщност криe oпacнocти зa здрaвeтo нa хoрaтa” коментира председателят на ПП МИР.

Според документите представени от Славчев, за избрания гръцки продукт липсва одобрение от Министерство на здравеопазването с направени съответни тестове и проучвания за качествата и безопасността му. Оказва се също така, че продуктът не е записан и в европейската листа за химикали REACH (което е задължително условие подобни химикали да се ползват за пречистване на питейните води).

"На всичкото отгоре българският доставчик на гръцкия химикал предоставя Становище на Националния център по обществено здраве и анализи, като е приложил удостоверение за несъществуваща регистрация по REACH на гръцкия продукт. Тоест говорим за много сериозно закононарушение, тъй като водата е част от националната сигурност на България и никой няма право да подлага на риск здравето на хората” категоричен е Славчев. Според доказателствата, представени от лидера на ПП МИР, в хода на обществената поръчка е проведен и некоректен лабораторен тест, като направения тест не симулира действителните условия на работа на пречиствателните питейни станции Панчарево, Бистрица и Пасарел.

"Оказва се, че гръдния продукт има специфична миризма и съдържа синтетични вещества, които са вредни за здравето на хората и околната среда, да не говорим, че на сайта на производителя на гръцкия химикал няма никаква информация за продукта, а Софийска вода го използва за пречистване на питейната вода на столичани” каза още Славчев и добави, че от проведените в различни сертифицирани лаборатории изследвания на отделни партиди на Lubroflog 19 става ясно, че продуктът е приложим само за отпадъчни води, не и за питейни. Председателят на ПП МИР анонсира, че след пресконференцията, която дадоха съвместно с БАН през лятото е последвал сигнал до прокуратурата и в момента тече досъдебно производство. "Настоявам, докато тече разследването, за бъдат отстранени незабавно кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и ръководството на Софийска вода, тъй като има опасност да повлияят на разследването” настоя Симеон Славчев и оповести, че до кроя на месеца се очаква прокуратурата да излезе със становище по производството.

Водещи

Най-четени