Симеонов: Жертва съм на шепа чиновници, разработили схема за изнудване 30.09 | 12:03

Убиецът на банкерката не се чувствал герой

От Христина Рафаилова

Убиецът на банкерката от Бургас Любомир Симеонов бил жертва на шепа високопоставени банкови чиновници, които са разработили отлична схема за изнудване на хора с добър бизнес.

Това твърди самият той в писмо, изпратено до TV7. В него бившият бизнесмен разкрива причините, подтикнали го да застреля Павлина Йовчева. 

Симеонов твърди в текста, че случилото се с него и фирмата му може да послужи за цял роман. 

В писмото обвиненият в убийството потвърждава думите на жената си и адвоката си, че е бил принуждаван от финансовата институция, за която работеше жертвата му, да смени строителната фирма, за да може да получи кредит. 

"2010 г. ме мамиха и когато подписах договора, ми поставиха условие да сменя строителната компания, с която имах подписан договор и бе утвърдена от Държавен фонд "Земеделие", пише той. От банката му казали, че ако не работи с посочената от тях строителна фирма, с проекта му е свършено. Той получил и заплаха – "Ще те фалираме." Тази реплика била отправена към него пред свидетели. 

"10-15 дни преди да подпиша договора с ДФЗ, ме молят да отида в Карнобат да ме представят на Паскуале Джамбои, директор банкиране на дребно на УКБ, като най-голямата им фирма в категорията им "малки и средни предприятия", който ме поздравява и казва: "Г-н Симеонов, нека да продължим да бъдем добри партньори", продължава Симеонов разказа си. 

Той твърди, че до момента, в който е започнало изнудването му, не е получавал отказ за кредит. "Потрябват ли ни пари, искаме и получаваме, връщаме и пак искаме-получаваме", заявява обвиняемият. Той завява, че служителите от финансовата институция променили правилата за определяне на показателя, с който се определя платежоспособността на фирмата. Така те "счупили" финансовите потоци към предприятието му. 

В писмото си Симеонов изрежда участници в схемата срещу него. "Основните играчи, които аз съм установил: Павлинка Йовчева – регионален директор, Бургас, Веселин Желев – бивш директор на Карнобат, Екатерина Кирилова – директор маркетинг в централата на УКБ. Техни изпълнители са: Христина Кацарова – Уникредит Карнобат, Станка Атанасова – Уникредит Бургас, Димитър Пенев – от централата на банката. Павлинка Йовчева е с голяма власт, без да носи отговорност. Тази жена е разплакала много хора заедно с Веселин Желев." 

"В никакъв случай не се приемам като герой. Това е абсурдно. Имам самочувствието на човек, който умее и знае как да работи", се казва в писмото. 

Също така обвиняемият описва колко коректен работодател е бил. Той заявява, че в условията на криза не е съкратил нито едно работно място. Това му се наложило през 2012 г., когато започнал да воюва с "белите якички". Също така той имал социална програма за работниците си.

Водещи

Най-четени