Симулират тежка катастрофа и пожар в един от тунелите на „Хемус“ 09.07 | 11:25

Утре между 9:00 и 15:00 ч. „Ечемишка“ ще е затворен в посока Варна

От iNews.bg

Утре от 9:00 ч. до 15:00 ч. ще бъде спряно движението в тръбата за Варна на тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус". Трафикът ще се извършва двупосочно в тръбата за София. Ограничението е за провеждането на съвместно учение на МВР - Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", на Агенция "Пътна инфраструктура", Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", Областна администрация и общините на територията на София област, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския Червен кръст и доброволци. Целта е повишаване на готовността за действие на силите и средствата от Единната спасителна система за реагиране при бедствия и извънредни ситуации.

В учението ще се симулира тежка пътна катастрофа с жертви и пожар в съоръжението. За провеждането му в София пристигат експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справянето с кризисни ситуации в тунели.

Симулацията, която ще бъде направена в "Ечемишка", е за инцидент между лека кола и товарен автомобил с последващ пожар на около 200 от изхода на съоръжението в посока Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара катастрофира на около 120 м след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна. В превозните средства има пострадали и затиснати пътници.

При учебната ситуация ще се проведат действия за гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите ще бъде оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение. Ще бъде създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието, управление на светофарната уредба, вентилационната система, създаване на временна организация на движението и др. Очаква се в симулацията да участват над 50 души и специализирана техника.

Съвместното учение на МВР и АПИ ще се проведе в ремонтираната през 2017 г. тръба за Варна на тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус". Съоръжението е с дължина 775 м и е в експлоатация от 1984 г. Сега тръбата е с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент.

Водещи

Най-четени