Синдикати вместо депутати? 18.02 | 15:47

„Дали е дошло време за представителство в законодателната власт“, пита Пламен Димитров

От iNews.bg

Да се отговори на въпроса дали е дошло време за представителство на синдикални лидери в законодателната власт. Затова настоява президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Кой представлява политически работещият българин - всички и никой. Дошло ли е време за директно синдикално представителство в законодателната власт", запита той при откриването на националната конференция, посветена на 25-годишния юбилей на синдиката, в НДК.

По думите на Димитров вече има синдикални представители в местната власт и "това работи - гласът на хората се чува по-добре". Лидерът на КНСБ отправи апел към българското правителство и работодателите да защитят правото на стачка, предаде БТА.

Димитров определи заплащането на труда като основен приоритет за КНСБ. Той постави като синдикална цел цената на труда в България до 2017 година да стане 45% като дял от БВП.

"Средната работна заплата трябва да нараства поне с 8% средногодишно за следващите три години, а минималната работна заплата - поне с 12 процента, "за да постигнем 500 лева минимална работна заплата в края на 2017 година", отбеляза той Димитров.

Водещи

Най-четени