Синдикати и работодатели в спор за осигурителния стаж 29.10 | 10:20

Работодателите подкрепят идеята стажът за пенсия да се вдигне още от 2011 г. Синдикатите отново плашат да се оттеглят от дискусията в тристранката

От Миглена Ивановa

Синдикатите заплашиха, че няма да участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), ако се води дискусия за увеличаването на осигурителния стаж от догодина, съобщи Агенция Фокус.

Изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров обясни преди началото на заседанието на социалните партньори, че в КНСБ не са получили документите по надлежния ред, свързани с предложението на Симеон Дянков за увеличението на стажа от 2011 г.

Димитров допълни, че всички идеи, различни от постигнатата договореност с премиера, противоречат на самия Бойко Борисов. Президентът на КТ Подкрепа Константин Тренчев пък допълни, че синдикатите могат да прекратят синдикалния диалог, ако „глупостите продължат” по повод предложението на финансовия министър за вдигане на стажа.

Тренчев допълни, че днешното заседание на тристранката може и да бъде кратко. Той изрази недоволство от непоследователността и постоянната промяна на становищата на властта.

На другия полюс са работодателите. Преди началото на заседанието председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев коментира, че работодателските организации ще подкрепят позицията на финансовия министър.

Припомняме, че преди няколко дни приключи и техническата мисия на Международния валутен фонд (МВФ) по пенсионната реформа у нас и повишаването на осигурителния стаж от 2011 г. беше една от препоръките на фонда.

Водещи

Най-четени