Синдикатите искат да се въведе необлагаем минимум 01.02 | 17:52

Социалните партньори настояват да определят дневния ред на Тристранката на тримесечие

От Филипа Тодева

Да бъде въведен необлагаем минимум при доходите на физическите лица, близък или равен на размера на минималната работна заплата. С това предложение синдикатите отчитат необходимостта от намаляване на данъчното облагане на труда. Това предложение не е ново, но според синдикатите ще даде тласък на потреблението, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Иначе ние сме шампиони, в негативния смисъл на думата, по отношение на съотношението косвени-преки данъци. Повече от ¾ от данъчните приходи в България са от косвени данъци. Няма такава държава в ЕС. Това очевидно не е добре от гледна точка на стратификацията в обществото", коментира Димитров.

Макар и да имат консенсус по повечето въпроси, синдикатите и работодателите все още не постигат съгласие по този. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал подчерта, че неговата организация няма да подкрепи това предложение. Велев предлага намаляване на осигуровките и компенсиране на недостига с намаляване на сивия сектор.

Социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) искат да определят дневния ред на заседанията на всяко тримесечие. След среща между синдикатите и работодателските организации бяха съобщени предложения за оптимизиране на социалния диалог.

Сред исканията е до пет работни дни след провеждане на НСТС представителите на МС да предоставят обратно информация при неприемане на техните становища и предложения. Това, по думите на Пламен Димитров, се налага, защото след заседанията социалните партньори нямат яснота за развитие около предложенията.

И синдикатите, и работодателските организации, а и медиите искат след всяко заседание да бъде организирана пресконференция. Досега журналистите чакаха с часове, при всякакви метеорологични условия членовете на Тристранката да излязат, за да ги информират за взетите решения.

Предлага се още възможността за свикване на извънредни заседания тогава, когато председателят отказва. Социалните партньори създават нови три работни групи, които ще разработят през февруари и в началото на март ще излязат с предложения за промени в закони в ключови области. Първата работна група ще изготви предложения, свързани с образованието и квалификацията, втората ще работи по предложенията за борба със сивата икономика. Третата работна група ще представи предложенията за колективното трудово договаряне.

Приемането на тези предложения е част от условията, поставени от синдикатите, за да се върнат в НСТС. Това обаче минава и през прякото участие на премиера в диалога.

С цел прозрачност на работата на НСТС се предлага и създаване на сайт, на който да се публикуват решенията му.

"Добре е, че правителството и лично министър-председателят на България слушат какво казва канцлерът на Германия г-жа Меркел, но би било добре правителството и г-н Борисов да слушат и какво казват социалните партньори, защото точно работодателите и синдикатите са представителите в реалната икономика, които създават възможностите за развитие на страната и за излизане от кризата, в която продължаваме да се въртим и да не намираме верните решения. Социалният диалог в никакъв случай не бива да бъде подценяван", заяви председателят на Съюза на стопанска инициатива Явор Джиджев.  

Водещи

Най-четени