Синдикатите на енергетиците обидени на протестиращите 21.03 | 17:36

Работещите в сектора били жертва на народния гняв

От Христина Рафаилова

Работещите в електроразпределителните дружества са обидени от протестите срещу цените на тока и явно застават зад своите работодатели. Това става ясно от отворено писмо на профсъюзите. В него те обявяват, че безпричинно били жертви на народния гняв. 

"И ние работещите в  сектора сме потърпевши от политиката на различни правителства. И ние като по-голяма част от българския гражданин сме излъгани и ограбени от така наречената политическа класа. И ние сме на улицата и пресмятаме как да платим ток, вода, заеми.....

Затова, ние  работещите в електроразпределителните дружества изразяваме категоричното си несъгласие, да бъдем сочени като виновници за непосилните сметки за ток и ниските доходи", пише в текста. 

От бранша уточняват, че е абсолютно неправилно да се прехвърля цялата вина върху трите ЕРП-та за крайната цена на тока, след като енергийният регулатор определя на какви цени се купува и продава електричеството. 

"Не можем да приемем агресивността на хората към нас - служителите, при изпълнение на служебните ни задължения. 

Не можем да приемем и не разбираме вандалските прояви към центровете за обслужване на клиенти, палежа на коли, ломенето на имущество.... ", пишат профсъюзите. 

Според тях това щяло да се обърне срещу потребители. Те пророкуват, че хората ще пострадат от временната мярка за намаляването на цената на тока", твърдят енергетиците. 

По тяхно мнение намалението на средствата за инвестиции ще доведе до риск за сигурността на електроснабдяването и ще влоши качеството на услугата.  

Обемът на инвестициите, одобряван от енергийния регулатор, влияе на цената на тока. 

Според синдикатите обаче намалените инвестиции ще оставят ЕРП-та със средства само за аварийни ремонти. 

Енергетиците настояват да бъдат осигурени мерки, за  да има добре работеща икономика. 

Също така искат достойно заплащане на труда и увеличаване на покупателната способност на населението.

 

Най-четени