Синдикатите плашат: Не пипайте възрастта за пенсия! 01.12 | 17:03

Пламен Димитров предупреди за протести, българите нямало да понесат и 2 месеца увеличение на възрастта

От iNews.bg

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отново предупреди, че синдикалната организация ще се противопостави с протести на всяко планирано увеличаване на възрастта за пенсия.

"Българите в предпенсионна възраст не могат да понесат и 2 месеца увеличаване на възрастта за пенсиониране от 2015 година", коментира Димитров, цитиран от БТА.

По думите му КНСБ няма да приеме вариант за пенсионна реформа, който да е с мерки само за изхода на системата, "независимо какъв е - с половин месец, с 25 дена, с 36 часа".

Синдикалистът настоява, че приемлив е само вариант, при който се гарантира адекватна пенсия от поне 65% от личния доход.

Според Пламен Димитров от 2016 година трябва да се върви плавно и продължително във времето към увеличаване на възрастта и стажа, но реформата трябва да е гарантирана и постигната с максимално съгласие между всички политически партии, в това число и с опозицията, която, "като дойде на власт утре да не променя картината".

Лидерът на КНСБ отбеляза, че е умерен оптимист за увеличаването на минималната работна заплата и допълни, че смята, че най-накрая ще надделее разумът в "играта на доброто и лошото ченге, която сме гледали дълго време".

Според Пламен Димитров е време да се говори за нова дългова стратегия на България, която да даде шансове и ясна перспектива за оздравяване на секторите, които трябва да бъдат спасявани и извадени пред скоба - енергийния сектор и инфраструктурата.

"Непременно трябва да оправим железницата – това имам предвид под инфраструктурни обекти, не само магистралите, защото най-евтиният транспорт в Европа са железниците, а те в България са в окаяно състояние", допълни лидерът на КНСБ.

Той определи като реалистично 10-процентно увеличаване на средната работна заплата през следващата година, постигнато чрез договаряне в предприятията и по браншове. Лидерът на КНСБ смята, че има драматично изоставане на заплатата спрямо това, което произвеждаме.

Водещи

Най-четени