Синдикатите решават ще има ли стачки 09.10 | 10:43

КНСБ и „Подкрепа“ искат 530 лева минимална заплата от догодина

От iNews.bg

Синдикатите у нас са в стачна готовност. Те събират стачните си комитети и ще обсъждат готовността си за масово недоволство. Основното искане, ако се стигне до протести, ще бъде за по-високи заплати. Днешната среща се организира въпреки вчерашното изявление на финансовия министър Владислав Горанов, че в бюджета за 2018 г. са предвидени 700 млн. лв. за увеличение на заплатите и това се отнася до всички сектори.

Проучване на КНСБ показва, че половината им членове искат да протестират срещу ниските си възнаграждения. "Хората ни казват, че заплатите са ниски. На места даже са унизителни”, заяви пред Нова ТВ президентът на синдиката Пламен Димитров. "12% от всички работещи българи са работещи бедни", аргументира се той.

В градовете Шумен, Разград, Плевен, Хасково и Кърджали запитването дори е показало, че почти всички синдикалисти са готови да протестират. Сред исканията на КНСБ и КТ "Подкрепа" са минималната работна заплата през 2018 г. да бъде 530 лева - или с 20 лева повече от предвиденото от държавата.

"Организациите на работодателите продължават да вършат глупости по отношение на добавката за професионален стаж и опит", коментира на свой ред президентът на КТ "Подрепа” Димитър Манолов.

Синдикатите искат още заплатите на работещите в бюджетната сфера да се увеличат с по около 100-150 лева през следващата година. Те подчертаха, че исканията ми нямат политически контекст.

Водещи