Сините "ухажват" Костов за сливане 22.10 | 11:03

Според тях обединение на СДС и ДСБ е шанс за достойно представяне на изборите

От Ивелина Георгиева

Национален съюз "Единство" е новият съюз, учреден в рамките на СДС. Той трябва да излезе с инициативи, които ще търсят възможности за обединение на традиционната десница в един политически субект. Това заяви евродепутатът и председател на СДС в периода 2002-2005 г. Надежда Нейнски. 

Решението за създаването на този съюз е взето на голям семинар, в който са участвали над 60 народни представители, местни лидери, кметове и общински съветници от СДС и "Синята коалиция".

В отворено писмо до председателя на ДСБ Иван Костов и до председателя на СДС Емил Кабаиванов сините депутати призовават за обединение на двете партии и преговори за намиране на формулата за единство.

До следващите парламентарни избори остават девет месеца, a последните социологически проучвания на три различни агенции потвърждават опасенията на сините, че самостоятелното явяване на двете политически партии ще доведе до крах на реформаторската десница, посочи Надежда Нейнски.

Според данните СДС и ДСБ остават извън парламента, а обединението между двете формации запазва шансовете за достойно представяне на изборите.

Всички привърженици на СДС и "Синята коалиция" изразяват тревогата си за все по-задълбочаващите се процеси на разделение в десницата, заяви председателят на СДС в периода 2002-2005 г.

По думите ѝ разделението отслабва традиционната десница, оставя ГЕРБ без дясна алтернатива и разчиства терена за партията на Меглена Кунева. Това от своя страна открива пътя към властта на БСП.

Разделението на двете партии изправя дясно мислещите хора пред нелогичен избор като ги принуждава да избират между две части на едно цяло- СДС и ДСБ, допълни Нейнски.

Разделението е огромна политическа грешка или умишлен опит за политическо убийство на СДС и ДСБ, коментира председателят на СДС в периода 2008-2012г. Мартин Димитров.

В момента и СДС и ДСБ живеят в техен свят, но обективната реалност е, че и двете партии по-отделно изчезват, посочи Димитров.

Водещи

Най-четени