Синият език застрашава животновъдството в страната 12.07 | 14:42

Смъртността достига 70%, което може да нанесе големи загуби на фермите

От Теодора Кокаланова

"Заболяването син език може да нанесе сериозни щети на животновъдството", заяви д-р Стефан Дренски от Областната епизиотична комисия в Сливен. По думите му смъртността при разболелите се животни е 70%, което може да нанесе големи загуби на фермите.

Заради това са предприети спешни мерки срещу болестта при преживните животни. Контролът ще предотврати опасността заболяването да се разпространи. Действията се съгласуват с изпълнителния директор на БАБХ и след решение от извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия.

Разпоредено е незабавно кметовете и кметските наместници да издадат заповед за забрана на пашата на всички възприемчиви животни в часовете с активен летеж на куликоиди от 19:00 до 08:00 часа, предаде агенция "Фокус".

Спешно се извършва актуализация на списъка с животните в населените места. Всички кметове имат ръководство, предоставено от териториалната дирекция по безопасност на храните Сливен, в което подробно е описано проявлението на болестта и клиничната картина, включени са илюстрирани случаи.

Болестта Син език е вирусно заболяване, което се пренася чрез мушички от рода Culicoides. Куликоидите са познати като папатаци, комари и др. Някои от щамовете на вируса може да причинят над 70% смъртност при овцете. Заболяването не е опасно за хората. 

Водещи

Най-четени