Синодът: Дионисий вън от храма! 20.05 | 20:59

Владиците изгониха архимандрита и смъмриха свещенослужителите от „Св. Александър Невски“

От iNews.bg

Светият синод освободи от длъжността председател на Църковното настоятелство на катедралния храм "Св. Александър Невски” архимандрит Дионисий (Мишев), считано от днес и наказва с мъмрене всички свещенослужители в храма.

Заедно с това си решение Синодът назначи анкетна комисия, която да провери извършени ли са от архимандрита църковни провинения по чл. 190, т.т. 7, 11, 14, 15 от УБПЦ – БП. Това съобщиха от пресцентъра на Синода след днешното му заседание.

Синодът налага забрана за свещенослужение на Дионисий до приключване на духовното следствие с окончателен акт, приет на заседание на Св. Синод в пълен състав.

На негово място от днес – 20 май, е назначен като временно изпълняващ длъжността председател на Църковното настоятелство на "Св. Александър Невски” архимандрит Герасим, който е главен секретар на Светия синод.

На основание чл. 207, т. 1 и във връзка с чл. 208, ал. 1, т. 2 от УБПЦ – БП, Синодът наказва с мъмрене свещенослужителите от православния храм "Св. Александър Невски”.

 

"Решението е взето след проведено обстойно разискване на: самоволна промяна от страна на архимандрит Дионисий на богослужебния ред, одобрен от Св. Синод, за еднакво извършване на богослуженията в БПЦ, включително и при причестяване със Светото причастие, надлежно предписан в богослужебните книги Типик и Служебник, които са в употреба в БПЦ-БП; злоупотреба с името на Българския патриарх, обида и злепоставяне на вишестоящи по сан, в нарушение на 55 Апостолско правило; въвличане в публични скандали на Църковната институция, както и цялостното публично поведение, показващо пълно незачитане на Св. Синод, поставяйки го пред свършени факти, държание, несъвместимо със сана на архим. Дионисий и подронващо авторитета на Църквата", гласи съобщението.

Водещи

Най-четени