Синодът избира новия митрополит на Видин 04.02 | 10:46

Кандидатите останаха Драговитийският епископ Даниил и Мелнишкият епископ Герасим

От iNews.bg

Светият Синод на Българската православна църква прие за легитимни изборите за нов Видински митрополит. Така днес трябва да бъде избран новият митрополит на Видин измежду двамата кандидати, предаде БГНЕС. На състоялите се на 28 януари 2018 г. избори епархийските делегати излъчиха двама кандидати.

В съответствие с устава на БПЦ-БП повече от половината от гласовете на избирателите получиха Техни Преосвещенства Драговитийски епископ Даниил и Мелнишки епископ Герасим. Изборът им бе признат за легитимен от БПЦ, която определи опитите на някои среди да упражняват натиск и да отправят противоуставни искания и претенции като неприемливи и противоканонични.

Така днес ще се проведе каноничен избор в параклиса "Св. цар Борис – Покръстител” в Синодалната палата, при който митрополитите от Светия Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Видински митрополит. Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и постоянен член на Светия Синод в пълен състав.

Водещи

Най-четени