Синоптици: Идва кучешки студ! Минус 20 градуса 18.01 | 14:24

Свирепото застудяване се очаква след седмица в Северна България

От iNews.bg

През следващите дни ще стане по-студено от обикновено. От днес до неделя се очакват т.нар "ледени дни" с температури под нулата, а след седмица вероятно ще има и студове от порядъка на минус 20 градуса. За това предупреди по бТВ климатологът доц. Георги Рачев.

Той обясни, че времето у нас се определя от циклон над Черно море. С него у нас е проникнал топлият въздух, който е донесъл силните валежи. В Източна и Югоизточна България те бяха първоначално от дъжд преди да преминат в сняг. Благодарение на снеговалежа речните нива са се запазили относително ниски, в противен случай наводненията щяха да са тежки, каза Рачев.

Според него голямото застудяване се очаква след седмица в северната част от страната, когато ще се стигне до отрицателни температурни рекорди от порядъка на минус 20 градуса.

Климатологът е категоричен, че снежната покривка над страната в момента не е необичайна. "Рекорди по паднал сняг няма, но вчера кв. "Овча купел" имаше почти 50 см, което е на 6-7 см от абсолютния максимум", посочи той. И допълни: "Когато снегът натрупа 35 см, снегоринът просто не върши работа".

 

Водещи

Най-четени