Ситуацията в страната започва бавно да се подобрява, но на много места още е критична 07.01 | 18:03

Само в Североизточна България останаха села без ток, АПИ започна постепенно да отваря някои пътища

От iNews.bg

Кризисната ситуация у нас от последните 2 дни започва бавно да се подобрява. На много места обаче все още е критична. Въпреки, че на твърде много места все още движението по пътищата е блокирано, над 100 населени места остават без ток, без вода, а в някои беше обявено и бедствено положение, в много райони оложението започва да се подобрява.

Още следобяд електрозахранването навсякъде в Западна България беше възстановено. Малко по-късно, около 16:30 ч. беше отстранена и последната авария в югоизточната част от станата. Въпреки това обаче всички аварийни екипи на ЧЕЗ и ЕВН остават в готовност, ако се появят нови проблеми.

Без ток остават засега само села в Североизточна България. И там екипите на "Енерго-Про" продължават работата си. Въпреки това обаче над 100 села засега остават на тъмно. Най-усложнена остава обстановката в областите Силистра, Добрич и Шумен. Работата по отстраняването на авариите е силно възпрепятствана и заради усложнената обстановка в региона, която е най-тежка в цялата страна. Именно там са затворени най-много пътища, поради което аварийните екипи не могат да достигнат до местата на повредите. Въпреки това обаче населените места без електрозахранване там са намалели наполовина, тъй като тази сутрин те бяха около 200.

Заради тежките метеорологични условия остава в сила ограничението за движение на всички моторни превозни средства в областите Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич и Шумен, предаде БНР. Възстановено е обаче движението в посока Варна по магистрала "Хемус"в участъка Шумен - Слънчево. Остава напълно блокирано движението в посока Шумен. Път I-2 Варна - Шумен е отворен от Варна до Неофит Рилски, а в посока Шумен е затворен.

Отворена за движение за автомобили до 12 т е вече по магистрала "Тракия" от Бургас до пътен възел "Зимница" (в района на Ямбол). Засега обаче само в посока София, съобщиха от АПИ. Шофьорите там задължително трябва да се движат със скорост до 80 км/ч, поради намалена видимост и снегонавявания.

Възстановено е и движението по пътя между София и ГКПП "Калотина", където по-рано се бе натрупала опашка от коли, камиони и автобуси от близо 30 км. Всички междуселищни пътища на територията на община Бургас са отворени и проходими при зимни условия. Няма села и квартали без ток, съобщиха от общинския пресцентър. С приоритет продължава да се почистват трасетата на градския транспорт. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора. 

Пътищата в Смолянско са проходими при зимни условия, ситуацията по републиканската пътна мрежа в областта е нормализирана,  съобщават  от Областното пътно управление. От днес отпадна изискването за движение на автомобилите с вериги в областта. Остава в сила забраната за движение на товарни автомобили над 12 тона в цялата За прохода "Пампорово" ограничението е за товарни автомобили над 3,5 тона. 

Намаляването силата на вятъра в Старозагорска област позволи отварянето на Прохода на Републиката за ТИР-ве. Пропускането им е регулирано от полиция. Отворен за движение, единствено за леки автомобили, е и проходът Шипка, където снежната покривка е над 1 метър. Заради ураганния вятър и нулева видимост е затворен пътят между селата Енина, Долно и Горно Изворово. Заради тежките зимни условия предстои затварянето на пътя между град Крън и село Енина, който е почти непроходим.

Водещи