Ситуацията е критична след дъждовете: свлачища носят риск в цялата страна 09.02 | 09:30

България търси помощ от Брюксел

От iNews.bg

Обилните дъждове поставиха в риск цялата страна, след като активизираха безброй свлачища. Регионалният министър Лиляна Павлова заяви в ефира на БНТ, че ситуацията в цялата страна е критична заради свличанията на земна маса.  

От думите й стана ясно, че страната ни ще потърси финансова помощ от Брюксел за най-засегнатите райони. В момента се събира информация къде ситуацията е най-критична. 

Павлова уточни, че България ще кандидатства за средства за дейности по превенция на свлачищни процеси пред ЕК. Също така ще разчитаме и на финансиране по Оперативна програма "Околна среда".

Тя предупреди, че овладяването на свлачищните процеси ще отнеме няколко месеца и поради това трябва да се намери временно решение за настаняване на хората от засегнатите райони.  

Тя отново прикани общините за повече активност в подаване на необходимите документи, за да бъде получена помощ от държавата и от Европейския съюз.

Според нея само за пътищата ще са необходими повече от 20 милиона лева и то за закърпване на положението, а положението няма да става по-добро и се очакват нови проблеми през пролетта.

Министърът коментира и случая с пететажния блок в Кърджали, който е напът да се срути заради свлачище в квартал "Веселчане". 

Още в края на миналата седмица в село  Сипей, намиращо се в района,  свлачище разруши къща и доведе до прекъсване на водоснабдяването.  Кметът предупреди, че населеното място може да остане и без ток. 

Водещи

Най-четени