Ситуацията по границата е под контрол. Президентът няма да свика КСНС 02.03 | 19:31

Националния оперативен щаб искат всички дейности за ограничаване на миграционния натиск да бъдат своевременно финансово обезпечени

От iNews.bg

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили оцени високо координацията и работата на институциите по превенция и овладяване на ефектите върху България от повишения миграционен натиск върху страните от региона. На работна среща с пълния състав на Националния оперативен щаб по миграционната криза държавният глава окуражи ефективната комуникация и взаимодействие между Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, структурите на Въоръжените сили и специалните служби, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Участниците в срещата споделили позицията, че е необходимо всички дейности за ограничаване на миграционния натиск върху българските граници да бъдат своевременно финансово обезпечени.

Ситуацията по българските граници към момента е под контрол и не налага да бъде свикван Консултативният съвет за национална сигурност. Това може да се промени, в случай на рязка промяна на ситуацията с миграционната вълна.

Участниците в Националния оперативен щаб запознали президента Росен Плевнелиев с предприетите действия в отговор на възможните рискове от засиления миграционен поток. Разработени са и са приведени в действие ясни планове за реакция и за координация между институциите при различни сценарии за развитие на ситуацията, уточниха от президентската институция.

Изработени са инструкции за взаимодействие между структурите на Българската армия и на "Гранична полиция" в планираните дейности по охрана на държавната граница. Планират се и тренировки, на които ще бъдат отработени на място съвместните действия. За участието на Българската армия в превенцията на нелегалното преминаване на държавната граница вече са уведомени съседните страни и партньорите от НАТО.

Акцент по време на срещата били очакванията от предстоящото извънредно заседание на Европейския съвет на 7 март. Държавният глава отново подчертал, че България е част от изработването на общоевропейски отговор на миграционната криза и страната ни ще продължи да настоява за общоевропейско решение, което да ограничи измеренията на кризата. България ще продължи да спазва европейските правила, да проверява и да регистрира съобразно европейските регламенти преминаващите през контролно-пропускателните пунктове на българска територия. Президентът Росен Плевнелиев бил категоричен, че ефективната защита на държавната граница не е в противоречие със спазването на човешките права. Трябва да се прави разлика между бягащите от войни и тези, които просто търсят по-добри икономически перспективи. Държавният глава призовал институциите да бъдат безкомпромисни към трафикантите на хора.

Водещи

Най-четени