Сиярто в София: България и Македония се превръщат във външни граници на ЕС 21.01 | 16:51

Унгария удря рамо на страната ни за Шенген

От iNews.bg

В София унгарският външен министър Петер Сиярто лансира отново идеята си за засилване на граничния контрол по линията България-Македония.

"Поради неспособността на Гърция да контролира границите си, във външни граници за ЕС се превръщат България и Македония", категоричен е Сиярто.

Първият дипломат на Унгария увери, че Будапеща ще настоява пред Европейския съюз за по-бързото ни приемане в Шенген.

След срещата с унгарския си колега, българският външен министър Даниел Митов припомни, че България е направила всичко за охрана на външната си граница.

Министър Митов увери, че страната ни следи ситуацията по отделните граници и има готовност за реакция при всякакви ситуации. Запитан защо не помагаме на Македония за охраната на нейната граница, той каза: "Какви са възможностите за помощ аз не мога да кажа и да гарантирам по простата причина, че това включва разговори с други институции, най-вече МВР, които трябва да направят оценка дали има възможност да пратим помощ, ако това се налага, разбира се".

Митов увери, че няма проблеми на българо-турската граница, но не скри опасенията си за контрола на гръцката.

"Това, което допълнително трябва да се направи, продължи той, е по външна границата на Гърция, която е външна граница на ЕС, да се установи стриктен контрол върху нея. И тук вече Европейският съюз всички страни трябва да направят всичко възможно, за да може това да се случи максимално бързо. Може да обвиняваме Гърция, че не охранява добре границата си, но трудно се контролират морски граници, още повече с толкова острови. Затова трябва да положим всички усилия като общност, за да й помогнем да контролира по-добре границата си. Разбира се, Турция има своите ангажименти в това отношение. За това и говорихме с министър Сиярто, че Турция има важна роля в това отношение", посочи Даниел Митов.

Сиярто добави: "Навсякъде в Европа ние чуваме изявления за мигрантската криза, но на другия ден нищо не става, нищо не се случва. Аз наричам това витринна политика. Важното е външните граници да бъдат защитени".

От изложенията и отговорите на двамата министри става ясно, че се предприемат "две знакови инициативи" (по думите на Митов) за задълбочаване на двустранните отношения, допълва БГНЕС.

Първата е за засилване на икономическото сътрудничество, ще бъде създадена съвместна комисия, чийто цел ще е да съдейства за развитие на бизнес връзките между предприятията и фирмите на двете страни. Втората, е че външнополитическите ведомства на двете страни подкрепят инициативата на българската общност в Унгария парламентите на двете ни страни да отдадат признание на специалните отношения между нашите народи. В тази връзка ще се организират дни на българо-унгарското приятелството.

Първият унгарски дипломат изрази съжаление, че бе спрян "Южен поток", който той намираше като възможност за диверсификация на енергодоставките. В същото той време той обвини ЕС в двойни стандарти, защото закри този проект, но лансира проекта "Северен поток-2", по който ще се доставя също руски газ за Германия, съответно и Европа.

Водещи

Най-четени