Скалистите планини вместо Родопите и в учебник 16.01 | 20:02

Не е ясно как снимката е попаднала в помагалото, където онагледява фолклорната музика

От Диана Цветкова

Снимката на Скалистите планини в американския щат Колорадо, които нашумяха след гафа в новогодишното слово на президента Росен Плевнелиев, продължава да разбунва духовете.

Оказа се, че фотографията е влязла не само в сайта на "Балкантурист" и в речта на държавния глава, но е стигнала доста по далеч – в учебник по музика, където онагледява Родопите.

Пейзажът предизвика усилени коментари в социалните мрежи, след като във Facebook бе пуснато изображението, залегнало в учебник за осми клас.

Снимката е поместена в секция за българската фолклорна музика.

Ученици в осми клас коментираха пред bTV, че трудно биха забелязали разминаването. Все пак при показването на фотоса едно от децата допусна, че това е планината в Колорадо.

Категорични са обаче, че е редно да се показва родната природа, когато се говори за България.

Не е ясно как снимката се е озовала на страниците на учебника и платени ли са правата за използването ѝ.

От издателството, публикувало учебника, обясниха, че за илюстрациите отговарят графичният дизайнер и авторският колектив, но никой няма спомен как фотосът е попаднал в помагалото.

"Едва ли авторите на този учебник имат някаква вина за това. Предполагам, че те дори не подозират, че това се е случило, по-скоро е някаква редакторска грешка според мен", коментира Александър Костов пред медията.

Водещи

Най-четени