Скандал! Български учители още бият децата с пръчки 27.02 | 09:42

Може би по-скандалното е, че родителите подкрепят "възпитателния" метод

От iNews.bg

Учителка от ОУ "Христо Ботев” в с. Динево, Хасковско, е счупила ръката на петокласник, като го ударила с пръчка. Детето свидетелства, че често преподавателите в местното школо възпитават с бой. Учителката, която му е посегнала, е 63-годишната Виолета Николова, която преподава там български и руски език.

"Зад мен се лигавеха, мияукаха... Попита ме "Какво написа” и ме удари”, разказа Огнян Михайлов. По думите му учителката и друг път е влизала в час с пръчка, но по-малка и по-тънка. Не се притеснявала и да я използва спрямо децата: "Но с причина – когато госпожата дава команди, те не изпълняват”. Самият Огнян също ял бой и преди, "ама с причина”.

Петокласникът каза, че и други преподаватели от ОУ "Христо Ботев” носели пръчки, "но само за респект”, предаде bTV.

Баща му Янко Михайлов е на мнение, че каквото и да правят децата, носенето на пръчки не е оправдано.

Михайлов каза, че учителката признала пред него, че е ударила Огнян, но след това от инспектората се опитали да потулят случая. По думите на мъжа, служителите го увещавали да не подава жалба, а след това ортопед, чиято жена работи във ведомството, твърдял, че ръката на детето не е счупена. "Силно се надявам, че докторът е некомпетентен, не го прави нарочно”, каза Михайлов, който след това събрал мнения на няколко специалисти.

На извънредната родителска среща вчера станало ясно, че всъщност част от родителите подкрепят по-суровото отношение към собствените им деца. "Ако се беше случило с техните деца, тази госпожа нямаше да излезе жива от училището. На чужд гръб и сто тояги са много. Че има такива родители – толкова им е мисленето”, каза бащата.

За употребата на помощни средства призна и директорът Ясен Коязов. Според него, макар че "по принцип с пръчка не трябва да се влиза”, "всеки според часа си може да прецени да я използва като показалка...”.

С лепенки и розов плакат, директорът на ОУ "Христо Ботев” и класният ръководител на Огнян обявиха, че школото, където деца ядат бой "само с причина”, се включва в Световния ден срещу тормоза в училище.

Водещи

Най-четени