Скандал в Хасково! Санитари изхвърлиха труп от моргата 02.07 | 18:27

Те поискали пари на близките за обличането на покойника

От Лазар Тодоров

Медицинско лице изхвърли гол труп от отделението по Съдебна медицина в Хасковската болница, след като роднините отказали да му платят за обличането на покойника.

60-годишният Георги Хорчев от кърджалийското село Бенковски починал от рак в онкоотделението на стационара на 30 юни и съгласно правилата тялото било предадено за аутопсия.

На следващия ден, когато близките дошли с катафалката, санитарите им поискали 20-30 лева, за да облекат трупа, свидетелства племенницата на починалия. Жената отказала да им даде пари, санитарите Сашо и Живко се ядосали и извадили мъртвеца на улицата.

"Обличането в аутопсионната зала е забранено. Освен това то не влиза в задълженията ми. Това е услуга, която е редно да се плати", защити се Сашо.

"Няма нужда от специална наредба за съблюдаване на благоприличие и морал", категорична бе зам.-директорката по медицинската част на лечебницата д-р Славея Димитрова. Тя обеща разследване на случая и евентуално дисциплинарно наказание за виновните, след като поднесе извинения на роднините, пише вестник "24 часа".

"Споразумението между двете страни си е тяхна лична договорка. Наше задължение е да предадем трупа в приличен вид, нямаме ангажименти към обличането. Такива процедури са работа на траурната агенция", каза областният съдебен лекар д-р Христо Еленски. Той уточни, че трупът бил изваден в задния двор, където няма хора. Междувременно Виктория Колева и братовчедка ѝ Милена подадоха жалба в полицията за "гавра с труп".

Водещи