Скандал в столичната община заради грешни сметки 25.10 | 17:26

БСП иска оставките на двама зам.-кметове заради сгрешена лихва от 3 млн. лв.

От Диана Цветкова

Столичните общински съветници от БСП поискаха оставките на зам.-кметовете по финансите Дончо Барбалов и по транспорта Любомир Христов, заради прекратяването на договора с "Карат С".

Двамата бяха изготвили доклада за прекратяването на договора между Центъра за градска мобилност и фирмата, която обслужва няколко линии на градския транспорт в София, според който общината дължи 3,3 млн. лв. лихви на "Карат С" заради предсрочното разваляне на отношенията.

Сега Георги Кадиев от БСП заяви, че лихвите са грешно сметнати и ощетяват общината – не са 3,3 млн. лева, а 600 хиляди лева. Отделно, одитен доклад потвърждава размера на сумата, но казва, че това е лихва, натрупана за период от 10 месеца, а не за шест.

"Една проста сметка показва, че за да са толкова лихвите за шестмесечен период, трябва главницата да е 60 милиона лева, което пък означава от 2008 г. досега, общината изобщо да не е плащала на "Карат С", заяви Кадиев. Той посочи, че за коректното изчисляване на лихвите е необходима справка за задълженията на Центъра за градска мобилност към "Карат С", но до днес подобен документ не е получен.

Общинските съветници от БСП са на мнение, че заместник-кметовете Христов и Барбалов са имали политическа задача да внесат в СОС доклад, с който да подведат общинарите и да ги накарат да гласуват лихва, която не се дължи на фирмата.

Междувременно кметът Йорданка Фандъкова заяви, че ако лихвите наистина са грешно изчислени, виновните трябва да понесат отговорност.

"Категорична съм, че отговорност по случая трябва да бъде понесена. Това може да стане само, след като се направи проверка в Центъра за градска мобилност, която вече съм разпоредила", каза Фандъкова.

Зам.-кметът Дончо Барбалов, чието име бе замесено в скандала пък призна, че е направил грешка и каза, че съжалява, че се е предоверил на Центъра за градска мобилност, който е изготвил финансовите разчетите за развалянето на договора.

Водещи

Най-четени