Скандал избухна на отчета на Цветанов 12.03 | 14:19

Жертви на различни престъпления по знакови дела подкрепиха работата на министъра в оставка и се скараха с медиите

От Ивелина Георгиева

Отчетът на вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов прерасна в скандал. На продължилия почти два часа и половина отчет присъстваха жертви на различни престъпления по знакови дела. Те бяха дошли, за да подкрепят работата на министъра в оставка.

Сред тях се отличаваха отвлечените от групата на "Наглите" Ангел Бончев и Киро Киров, свидетели по делото "Октопод", жители на пострадалото при наводнение село Бисер и майки, чиито деца, са загинали при катастрофи.

Един час отне всеки един от тях да се изкаже пред медиите и да благодари на Цветанов за помощта, която са получили в негово лице. До голяма степен обаче в техните изказвания имаше упреци към медиите и начините, по които те отразяват големите дела и престъпления.

Това изнерви журналистите и ги накара да зададат въпрос на вицепремиера в оставка – той ли е поканил жертвите на престъпленията и предизборна кампания ли прави в момента.

Цветанов пренебрегва въпроса и остави една от жертвите на престъпление да си довърши изказването. Това провокира нов скандал, който този път се разрази между свидетелката по делото "Октопод" Донка Митева и журналиста от bTV Миролюба Бенатова.

Митева обвини репортерката, че не й била обърнала внимание, когато тя искала да говори пред нея. Бенатова отрече такова нещо и каза, че не е сигурна дали въобще я е срещала. В този момент колега от вестник "Дума" се намеси и попита на всеослушание: "Тази пресконференция срещу медиите ли е насочена?".

Все пак накрая министърът в оставка взе думата, за да успокои обстановката, като каза: "За вас това изглежда като нещо, което е режисирано. Но на нито един от тези хора не е казвано да идва".

Това са български граждани. Те са част от българското общество, посочи той.

"Аз съм чувствителен човек и лично съм се занимавал с тези истории. Затова искам да обърнете малко повече внимание на жертвите на престъпления", така Цветанов обясни присъствието на хората в залата.

Министърът в оставка отказа да отговори на въпрос на радио К2, тъй като името на медията е било цитирано на едно от знаковите дела "Октопод". Цветанов поясни, че не иска да конкретизира и да прави обвинения.

Затова даде думата на свидетел по същото дело, който заяви, че радиото изпълнява поръчки на хора, които са подсъдими, а други – разследвани. Обвиненията за полицейщина, които вътрешният министър нееднократно е получавал, той обясни със задържаните лица по знаковите дела, които са били пряко свързани с политическата класа в България.

Водещи

Най-четени