Скандал – шефката на НЦИОМ е PR на кандидат-кмет на Варна 30.06 | 15:04

Николай Бареков я призова да си подаде оставката

От Филипа Тодева

Един огромен скандал има в ръцете ми в момента. Той няма да избухне сега, защото не искам да бъда обвиняван в пристрастия. Това обяви изпълнителният директор на TV7 и News7 Николай Бареков.

"Държавната социологическа агенция "НЦИОМ", която се намира под покрива на българския парламент, която се издържа от парите на българските данъкоплатци – от вас, уважаеми зрители, и този път е взела страна в изборния процес. Тя е работила през цялото време за един от кандидатите. Включително шефката на агенцията г-жа Лидия Йорданова си е позволила да влезе в ролята на PR на един от кандидатите, давайки му съвети как да се държи, кои са силните и слабите страни на неговите противници. Аз лично нямам нищо против социолозите да бъдат и PR-и, но не и когато те са на държавна служба", заяви той.

По думите му конфликтът на интереси в тази ситуация е на лице. Бареков призова Йорданова до края на изборния ден да депозира оставката си в Народното събрание, а пък самият парламент – да се вземе в ръце и да свърши малко работа. Според него депутатите трябва внимателно да помислят как ще правят с НЦИОМ и дали си струва този център да продължи да работи.

Бареков обяви, че разследващата журналистка на TV7 Диляна Гайтанджиева е заловила фалшификатори на изборния процес във Варна.

По думите му след приключването на изборния ден ще настъпи много сериозен момент за анализи.

Той посъветва ръководството на ОИК Варна да обръща сериозно внимание на сигналите, които постъпват от Гражданската инициатива за честни и прозрачни избори.

Бареков е във Варна, където се провеждат частични местни избори, като наблюдател и гражданин. Заедно с него има още триста души и 70 граждани, които подкрепят неговата кауза за честни и прозрачни избори.

Той подчерта, че се осъществява специален мониторинг на някои секции, които се определят като проблемни. Това са секциите в ОУ "Антон Страшимиров" в жк. "Младост", ОУ "Отец Паисий", СОУ "Елин Пелин" и в ОУ "Черноризец Храбър".

"В 21:30 часа ще имаме първите данни от паралелното преброяване, което означава, че ако има опит да бъде фалшифициран изборният процес след приключването на изборния ден, той ще бъде заловен от ГИЗДИ. Казвам това, за да откажа евентуални мераци на кандидати и хора, които стоят зад тези структури, да фалшифицират вота", каза той.

Водещи

Най-четени