Скандално! Българска православна църква обяви бежанците за нашественици 28.11 | 13:46

Повече мигранти не трябва да приемаме, инак ще изчезнем като държава, призовава Светият Синод

От iNews.bg

Ръководството на Българската православна църква (БПЦ) – Светият синод, обяви бежанците за "нашественици". В отворено писмо синодът се обяви отново срещу приема на мигранти в България. Това става ясно от новото Извънредно Обръщение на Св. Синод по повод кризата с бежанците, публикувано на страницата на Българската патриаршия.

Припомняме, че преди време Св. Синод отправи призив към властите да не допускат мигранти в България, което отприщи вълна от негативни реакции срещу нехуманното отношение на църквата ни към драмата на хората, пострадали във войните. Тогава се наложи от БДЦ да се оправдават и да излязат с опровержение, че църквата нямала нищо против нещастните хора, бягащи от войните и търсещи убежище у нас.

"Българската православна църква призовава към солидарност с всички хора, които вече са попаднали сред нас и реално се нуждаят от помощ според възможностите ни, но да не допускаме в страната си повече бежанци. Православната църква е категорично против войната, която е причина за това човешко нещастие. Църквата винаги изследва причините за нещастието и призовава към отстраняването на причините. Битката с последствията, ако не бъдат отстранени причините за явлението, е обречена", посочва Синодът.

"През последните месеци сме свидетели на вълна от прииждащи от разорените от война страни на Близкия Изток и Северна Африка и търсещи прибежище в европейските държави хора. Вълна, която придобива всички белези на нашествие", отбелязва обаче органът на Българската църква.

В обръщението иначе се изтъква, че "помагаме и ще помагаме с каквото можем на бежанците, които вече са попаднали в нашето Отечество, и не ги делим по вяра и народност. Но считаме, че нашето правителство в никакъв случай не трябва да допуска в страната ни повече бежанци. За тези, които вече са тук, е редно като православни християни и като общество, да се погрижим доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не. Който е създал повода за този проблем, той да го преодолее. Не е редно православният български народ да плаща с цената на изчезването ни като Държава", гласи посланието от Българската патриаршия.

Водещи

Най-четени