Скандално заглавие във в. „7 дни спорт“ разгневи обществото 19.01 | 14:07

Вестникът излезе с расистко заглавие за новите попълнения в ЦСКА

От iNews.bg

Асоциацията на европейските журналисти в България изпрати отворено писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което настояват Прокуратурата да се сезира за престъпление по чл. 162 (1) от НК - подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса.

Причината за гнева на журналистите е в-к "7 дни спорт", който във вчерашния брой излезе със заглавие "Новите в ЦСКА: италианец, швед и две чернилки".

От асоциацията писаха: "Намираме, че заглавието на челната статия от броя, подписана от Симеон Кичуков и Боян Петров, е не само обидно и противоречащо на журналистическата етика, но и подбуждащо към расова омраза и дискриминация по смисъла на цитирания член".

"Убедени сме, че деянието е с висока степен на обществена опасност, тъй като е извършено съзнателно и чрез печатно средство за масово осведомяване с много голяма популярност. Настояваме да бъде потърсена отговорност не само от журналистите, подписали статията, но и от дежурния и главния редактор на изданието, както и от всички висшестоящи лица, които са одобрили публикуването на това заглавие, включително и от издателя.

Смятаме, че липсата на реакция от отговорните държавни институции по казуса, би позволила този опасен прецедент да се превърне в обичайна практика за част от българските медии.

Позволяваме си да напомним на колегите журналисти, че свободата на словото свършва там, където започва нарушаването на други права на гражданите. А неспазването на елементарни принципи на журналистическата етика компрометира съответната медия в очите на читателите", пишат още от Асоциацията на европейските журналисти – България.

Реакция от страна на разгневени граждани също не закъсня. В профила си във Facebook потребител беше публикувал снимка със скандалното заглавие, като отдолу е написал:

"Намирам, че определението "чернилки" има обиден и унизителен характер и представлява форма на дискриминация на расова основа. Като български гражданин се чувствам засегнат от това заглавие и намирам, че подобен език е недопустим в българските медии. Това не е първият път, когато вестник "7 дни спорт" публикува съдържание, което е грубо, обидно и внушаващо омраза и/или неуважение спрямо малцинства и етнически групи. Обръщам се към Вас, с молба да предприемете действия срещу издателите на вестника!"

Водещи

Най-четени