Скандалът с имота на ул. "Чаталджа": Василев и Лорер отричат облага от продажбите (ОБЗОР) 26.01 | 21:20

И двамата се заканиха да съдят медията, публикувала информацията за сделката

От iNews

Първи публичен коментар на финансовия министър Асен Василев и депутата от "Продължаваме Промяната” Даниел Лорер по казуса с продажбата на имот на столичната улица "Чаталджа”. След като имената им бяха замесени, двамата обявиха, че ще търсят правата си в съда.

Преди дни платформата за разследвания bird.bg публикува информация, че Станислава Арнаудова и фирмата ѝ "Интелигентни трафик системи”, която е посредник при продажбата на винетки, придобива имот в центъра на София, като за него плаща 5 милиона лева. 

Фирмата ѝ придобива сграда от дружество, в което преди години участие е имал и финансовият министър Асен Василев. През 2019 г. имотът е закупен неремонтиран, за под един милион лева, по данни на "Капитал”. С апартамент за 350 000 лева там се сдобива и депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер.

"Колко е изгодно да купите за 1000 евро през 2020 г. от другата страна на бул. "Дондуков”?! Сградата в момента е в ремонт”, заявява Василев.  

Сега частта на Лорер се продава за 1 800 000 лева – милион и половина повече. "Лично аз не бях убеден, че искам да продавам. Ако сте забелязали, цените на имотите в София вече са значително по-високи”, уточни той.  

Медийни публикации повдигнаха въпроса дали е случайно съвпадението, че новата собственичка на сградата запазва възможността да продава винетки, без да участва в конкурс за обществени поръчки. "Няма нищо общо”, отговори Василев. 

"Няма никакъв повод за помисли, че има каквато и да било политическа облага, защото купувачът на къщата видите ли продава винетки. Изборът на купувача беше от самия него”, отвърна Лорер. 

Въпреки, че през 2021 г. Асен Василев излиза от дружеството "Си Ти Би Консултинг”, до есента на 2023 г. партията му продължава да ползва под наем част от сградата. Василев и Лорер получиха подкрепата на ГЕРБ и ДПС,  напомня НОВА.

"Те ме увериха, че няма абсолютно нищо, което да ме притеснява. Аз съм длъжен да им вярвам”, каза Бойко Борисов. 

"В момента министър Василев е жертва на атака от съмнителни сайтове на лица, които записваха посолства и след това колеги ги въртят в сайтове. Медийна собственост на олигарси”, посочи Делян Пеевски.

 

Водещи