Скачат заплатите и на работещите в БДЖ 18.11 | 13:48

Увеличението ще бъде с около 5-6% от 1 януари догодина

От Мая Александрова

Средно с около 5-6% се очаква увеличение на заплатите на работещите в БДЖ от 1 януари следващата година.

Това каза пред журналисти в Пазарджик министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Той уточни, че в момента ръководството на компанията и синдикатите
преговарят за условията на новия колективен трудов договор, където е предвидено и увеличение на възнагражденията.

Папазов направи уговорка, че повишението е минимално, но е съобразено с възможностите на БДЖ. "Засега не предвиждаме и съкращения на персонала", посочи още министърът.

Той отбеляза също, че предприетите мерки за оздравяване на компанията са дали резултат и за първи път от четири години е започнало изплащане на главницата по дълга.

В края на миналия месец Данаил Папазов съобщи, че е направен изцяло нов план за преструктуриране и оздравяване на холдинг БДЖ за 10 години напред. Планът предстои да бъде утвърден след съгласуване с кредиторите на дружеството.

Транспортният министърът съобщи още, че от 1 януари влизат в сила новите цени на билетите за влаковете и новото разписание по линиите.

Средно увеличението на цените ще бъде с около 5%, като при експресните линии то ще е най-голямо с 7-8 на сто. Министърът обясни, че за някои линии няма да има повишаване.

Водещи

Най-четени