Скинари пребиха брутално афганистански деца в София 18.10 | 19:06

Жертвите са непълнолетни афганистански бежанци

От Елена Кирилова

Двама афганистански бежанци са били жестоко пребити от скинари в София, съобщава от Българския хелзинкски комитет.

Нападението се е случило на 6 октомври в района на Националния дворец на културата, като атакувалите бежанците са били 12 скинари.

Сигналът за случилото се е подаден от 17-годишен младеж, търсещ убежище от Афганистан. Той и още един непълнолетен афганистанец са били брутално пребити в столицата. Второто момче е пострадало много тежко. То е прието във Военномедицинска академия в състояние на кома.

По-късно то е излязло от компата и е изписано от болницата. В моментато е настанено в центъра за бежанци на ДАБ в София и за него се полагат грижи.

По случая има образувана преписка в Четвърто РПУ на СДВР - МВР.

От БХК припомнят, че непрестанно има подобни нападения над чужденци, а районът около НДК от години е смятано за едно от местата, на които чужденците с различен цвят на кожата не бива да стъпват. Основната заплаха там е от нападение от неонацисти.

Последната такава случка се разигра преди няколко седмици. На 21 септември двама германци бяха нападнати и брутално пребити от група неонацисти заради нашивки "Anti-fascism”.

Българският хелзинкски комитет настоява за бързо и сериозно разследване на случая с нападнатите афганистанчета, както и на всички подобни престъпления.

Водещи

Най-четени