Складът с бюлетините в Костинброд не е бил заключен 15.05 | 11:39

Липсвали част от заключващия механизъм и охрана

От Филипа Тодева

Складът с бюлетините в Костинброд не е бил заключен и липсва част от заключващия механизъм. Това обяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

Трябвало е бракуваните и годните бюлетини да се охраняват под строг контрол, но такъв не е имало.

Сарафов съобщи детайли от доклада, който е направил екипът от служители на ДАНС и експерт по полиграфия от БНБ.

При пристигането на експертите след подадения сигнал собствениците Йордан Бончев и съпругата му не са били в склада. След като пристигнали, са ги развели из помещенията, в които са печатани бюлетините.

Бончев обяснил, че изискваните по договор бюлетини са изпратени в срок, а останалите са т.нар. макулатура - отпечатани, подлежащи на брак, и годни отпечатани във връзка с технологичния процес.

В едно от помещенията са намерени 4 броя палети с бюлетини, които не са нарязани и сгънати. Имало е намачкани и изцапани с мастило.

В друго са намерени 10 палети – част от тях нарязани и слепени в кочан. Белязани не са установени. Общото количество на намерените палети е 22.

В печатницата е имало брак за всеки един МИР. Сарафов показа снимки на чували с бракувани бюлетини, които са с етикети с имената на всеки един избирателен район.

Според показанията на директора на печатницата годни бюлетини не са оставяни в склада, имало е само бракувани. Нямал информация да са отпечатани повече от възложените по договор.

Секретарят на Министерския съвет Росен Желязков е казал, че допълнителни бюлетини не са възлагани на печатницата.

От показанията на изпълнителния директор става ясно, че е получил обаждане от Министерския съвет за това, че в "Триадица" имали проблем с лошо залепени бюлетини.

Обаждането било от Иво Цонев. Двамата се разбрали те да бъдат заменени с бройки от помещението с бракуваните. Това се случило на 8 май. 335 000 бюлетини били занесени на 9 май.

Също така стана ясно, че от склада с негодните са дадени и бюлетини за мостри на ЦИК.