Скоро: Идентифицираме се пред държавата със смартфона си 15.02 | 15:00

Това ще се случи до края на годината

От iNews.bg

Все повече българи предпочитат да си свършат административната работата по електронен път. Липсата на такива услуги в някои институции предизвиква опашки пред ведомствата. Министерството на електронното управление работи за промяна на това положение, увери в ефира на Нова телевизия заместник- министърът Александър Йоловски.

"Основният ни приоритет, който ще бъде реализиран в рамкита на тази година, е да се създаде възможност всеки гражданин да има в джоба си, в своя смартфон, средство за електронна идентификация. Това ще бъде приложение, с което ще се представяме в електронна среда, ще потвърждаваме нашата идентичност. Няма да има нужда от квалифициран електронен подпис, за да се ползват електронни услуги", обясни той.

Основният проблем на нашето електронно управление е липсата на надеждно, лесно за използване средство за електронна идентификация и с това приложение той ще бъде решен, отбеляза Йоловски.

"Всяка електронна услуга ще се използва с това приложение за електронна идентификация, която в много държави действа отдавна, при нас ще дойде след 20 години говорене за електронно управление. Това трябва да се случи до края на 2022 година", заяви Александър Йоловски.

Йоловски обяви, че ще отпаднат много изисквания за различни документи.

Водещи

Най-четени