Скоро в училище муха да бръмне, ще се чува – МОН ще налага строга дисциплина 28.01 | 17:09

Министерството готви изцяло нов закон за средното образование

От Христина Рафаилова

Децата в скоро време ще слушкат много в час. Образователното министерство готви изцяло нов закон за училищното образование, в който вероятно ще бъдат въведени мерки за спазване на строга дисциплина в клас. Това съобщи просветният министър Анелия Клисарова пред БНР. 

Тя увери, че няма да бъде отнемана свободата на учениците, но било крайно време да бъдат дефинирани и техните задължения. Клисарова каза, че тази част от закона ще бъде разписана след внимателна консултация с педагози и психолози, за да се види дали мерките ще мотивират детето, или ще доведат до неговото отпадане. 

Министърът не се ангажира кога ще бъде готов новият текст. Тя обаче беше категорична, че той ще влезе в парламента до края на мандата на правителството. С него трябва да се гарантира възможността за развитие на младите хора, правото им да избират между професионално образование и това в гимназиите. Също така ще бъде създаден преход от средните към висшите училища. Текстът ще осигури и бърза реализация на възпитаниците на професионалните гимназии след завършването им. "Разписва се глава за мотивация на учителите, за тяхното кариерно развитие и за задържането им в учителската професия", заяви Клисарова. 

Тя добави, че вероятно през лятото законът ще бъде готов за широка обществена дискусия.

Министърът информира, че в момента във ведомството се обсъждат варианти да се почерпи опит от образователната система на Сингапур. Причината за това е, че децата на източната страна заемат първите три места по системата за оценяване PISA през последните години. Също така държавата имала много нисък процент на отпаднали от училище деца. 

Клисарова информира, че в момента се работи по формула, по която ще се разпределят средствата за стимулиране на младите учители и тези с високи постижения. 

По повод окупацията на Софийския университет тя коментира, че никой не може да сложи вериги и окови на българското образование. Тя попита защо Ранобудните студени нямат мнение по Стратегията за развитие на висшето образование. 

Водещи

Най-четени