Скъсани стени на два язовира – причина за водния ад в Мизия? 11.08 | 19:16

Причина са и ненавременните действия за ограничаване на приливната вълна

От Цанка Донкова

Скъсани стени на два язовира в близост до Мизия са причина за водния ад, сполетял града. Това е заключението е на екип от експерти към от общинската администрация, съобщава bTV.

Един от сочените за виновник е язовир "Стубел". Той се намира в община Борован и макар че сега не изглежда опасен, преди 9 дни водата в него е била толкова много, че е скъсала стената и е изкопала огромен кратер.

"Ние обикаляме всички язовири, наблюдаваме какво е състоянието, попаднахме на него и видяхме положението.", заяви експерт в община Мизия Кольо Николов.

Общината няма информация за това от кого се стопанисва този язовир. След едноседмична обиколка на експертния екип обаче се оказва, че той не е единственият с нарушено укрепително съоръжение.

"Установяваме, че всички язовири са преливали обилно”, посочва Николов. По думите му, части от някои стени са разрушени, а огромните кратери показват, че са преливали много големи количества вода.

Като друга причина за бедствието местната власт отчита ненавременните действия за ограничаване силата на приливната вълна.

"Забавяне решението на областния управител, на бившия министър Греков и на бившия министър-председател с това, че ние пускахме факсове от събота, от сутринта от 9:00 часа ги молим за разрешение за дигата, докато ние стигнахме до извода, че сами трябва да я разрушим.", коментира зам.-кметът Николай Нековски.

Според наблюденията на експерти от общината, близо 90% от всички язовири във Врачанска област нямат изпускателни системи за контрол на нивата.

Водещи

Най-четени