Скъсахме договора с японската агенция за кредитен рейтинг JCRA 01.07 | 15:12

От Деляна Петкова

България прекратява правоотношенията си с японската рейтингова агенция Japan Credit Rating Agency Ltd. (JCRA), считано от днес, 1 юли, съобщиха от Министерството на финансите.

Споразумението за държавен рейтинг с агенцията е подписано през 2005 г. и оттогава е подновявано ежегодно. Със свое решение от 20 април правителството упълномощи министъра на финансите Симеон Дянков да предприеме действия за прекратяване на съществуващите към момента правоотношения, припомнят от ведомството.

Присъденият дългосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута към момента на прекратяване на договора е инвестиционен ВВВ/ВВВ+ със стабилна перспектива.

Една от причините за това решение е, че България не е емитент на облигации, деноминирани в йени и не присъства на японския капиталов пазар. С прекратяване на споразумението ще намалеят и разходите за държавен дълг, става ясно още от съобщението.

В момента България поддържа договорни отношения с рейтинговите агенции Moody's и Standard&Poor's, което обезпечава нуждите от кредитни рейтинги на страната ни, присъдени от международно признати рейтингови агенции.

Водещи

Най-четени